Projekat KLUPA

UG Tuzla Trail uspješno realizovao projekat "Klupa" podržan od strane Fondacije tuzlanske zajednice u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg na području TK provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa #SnagaLokalnog.

Realizovane aktivnosti:

Raelizacija projekta je podrazumjevala više aktivnosti, kao što su: mapiranje i markiranje staze, čiščenje iste od komunalnog otpada, postavljanje tabli usmjerenja na važnijim raskrsnicama staze, izrada i postavljane turističkih info tabli, nabavka i postavljanje klupe za odmor na stazi, organizacija fun run utrke. Jedna od aktivnosti, a koja nije bila naznačena u projektu, je uklanjanje velike divlje deponije na samoj stazi, za čije čiščenje je trebala asistencija mehanizacije. Ta aktivnost je realizovana u saradnji sa JKP Komunalac Tuzla d.o.o..

13k FUN RUN (13.07.2022.)

Ideja samog projekta je oplemenjivanje i uređenje staze, kako bi se boravak na istoj približio svim eventualnim korisnicima i učinio sigurnijim za sve zaineresovane građane (trkače, planinare, šetače i slično). Na kraju realizovanog projekta, veće prisustvo korisnika staze će potvrditi očekivane rezultate.

Tokom trajanja aktivnosti i učestalijeg prisustva na stazi, nakon detaljnog čiščenja iste od komunalnog otpada, smo uočili na par atraktivnih, automobilima lako dostupnih dijelova staze, ponavljane nesavjesnog odlaganja sitnog komunalnog otpada, ali u značajnoj mjeri manje nego prije. Ostaje obaveza nas zaljubljenika u trail trčanje, da se domaćinski odnosimo i pokušamo održavati stazu čistom i u narednom periodu.

INFO TABLE I KLUPA

Uređenjem rekreativne staze Klupa, koje je podrazumjevalo označavanje staza i postavljanje turističkih info tabli, će dugoročno privlačiti pažnju rekreativaca i ostalih zainteresovanih građana za boravak u prirodnom okruženju, što bi u konačnici trebalo rezultirati povečanjem kapaciteta lokalne zajednice u svrhu očuvanja životne sredine i podizanja svijesti o očuvanju okoliša. U saradnji sa JKP Komunalc Tuzla d.o.o. uklonjena je i divlja deponija na lokalitetu staze gdje je postavljena info tabla, kao i parkovska klupa za posjetioce rekreativne staze KLUPA.

Projekat KLUPA

UG Tuzla Trail realizuje projekat "Klupa" podržan od strane Fondacije tuzlanske zajednice u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg na području TK provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa #SnagaLokalnog.

O projektu, ciljevima i planiranim aktivnostima:

Grad Tuzla svojom konfiguracijom terena pripada kotlinskim gradovima smještenim u dolini rijeke Jale, sa svojim brdima koji okružuju grad. Istražujući teren, entuzijasti okupljeni u priči o tuzlanskom trail trčanju, prepoznali su prednost konfiguracije brdovitog terena oko grada Tuzla, što je u značajnoj mjeri obogatilo turističku ponudu grada. Kao rezultat toga je online katalog sa 15 mapiranih staza za pametne satove/telefone za lakše i sigurnije kretanje po istim. Jedna od glavnih staza, na kojoj se sve važnije staze prepliču je staza Klupa koja se proteže po grebenu koji počinje iz gradske četvrti tzv. Pecara odakle se proteže prema Dedinom brdu, Gradovrhu i silazi na raskrsnicu gdje se spajaju magistralni put Tuzla-Čelić i cesta za naselje Tetima. Dužina staze je oko 6.5km u jednom smjeru, a povratkom po istoj se savlađuje elevacija od 650m, što je prilično veliki uspon budući da se radi o kratkoj dionici. Ideja projekta je da se staza pripremi na način postavljanja stalnih, permanentnih oznaka za lakše kretanje trkača, planinara, šetača i drugih zaljubljenika u prirodu tokom cijele godine. Pored standardiziranih oznaka staza će se  dodatno oplemeniti sa turističkim info tablama sa informacijama i upozorenjima o očuvanju životne sredine. Jedna od planiranih aktivnosti je i čiščenje staze od komunalnog otpada kojeg nesavjesni posjetioci ostavljaju na stazi, kao i od rastinja koje sprječava slobodno i sigurno kretanje trkača. Nakon završenog obilježavanja i uređenja staze održati će se Fun Run utrka za sve zainteresovane rekreativce. Budući da je kratka dionica očekujemo veći broj zainteresovanih. Obilježavanjem staze KLUPA sa permanentnim oznakama i postavljanjem turističkih tabli sa pratećim upozorenjima o zabrani odlaganja otpada i palenja vatre u šumskom okruženju ćemo nadamo se u značajnoj mjeri povećati broj korisnika prekrasnog prirodnog okruženja, posebno u danima veće koncentracije smoga u gradu. Odabir ove staze je iz praktičnih razloga budući da ista kreće direktno iz naselja (Pecara), odakle se nakon kraće šetnje ulazi direktno na stazu sa prirodnom podlogom i šumskim krajolikom i nadmorskom visinom koja pruža sjajnu priliku za fotografisanje pejsaža, gradske zone, kao i prekrasnih proplanaka. Obilježena staza sa permanentnim oznakama i tablama odaje sigurnost trkačima kao i posjetiocima koji prvi put dolaze na stazu. Jedan od ciljeva je svakako da promovišemo naše prirodne ljepota koje krase grad Tuzlu, a boravkom u prirodnom okruženju sa predivnim pejsažima je nešto što svakog pojedinca transformiše u čuvara prirode i sopstvenog zdravlja, što u konačnici zasigurno doprinosi lokalnoj zajednici i promociji iste.

Promovisanjem boravka u prirodi, a posebno po utvrđenim stazama na domak grada, ćemo zasigurno približiti lokalne šumske krajolike i prirodni ambijent svim rekreativcima, bez da moraju trošiti vrijeme i resurse za transport do udaljenih predjela u BiH i šire.

Konkretni očekivani rezultati projekta:

  • Utvrđena i označena staza sa permanentnim oznakama i info tablama koje mogu koristiti svi rekrteativci za sigurniji i ugodniji boravak u prirodi
  • Popularizacija aktivnosti građana u prirodnom okruženju
  • Povečavanje kapaciteta u svrhu očuvanja životne sredine
  • Podizanje svijesti o očuvanju okoliša
  • Unapređivanje kvaliteta života u zajednici
  • Unapređivanje društvenog položaja mladih

TOP 15 RUNNING COURSES AROUND TUZLA

Running around TUZLA is one of the best ways to explore more of this region. To help you discover the most beautiful places to run, we’ve reviewed our full collection of trails around Tuzla—and are proud to present the top 16 best running courses. Click on any of the routes for more details.

TUZLA TRAIL LEAGUE

Registration for the 6th season of Tuzla Trail League is open. Go check our RACE CALENDAR and come back to sign up HERE. Also, you can visit our MULTIMEDIA page to watch some clips from our previous events.

GUIDED TRAIL RUNNING TOURS

Unsure of where to run in a new area, worried about altitude, or of making the wrong turn? Leave those fears at home and go on a guided trail run! Routes are based on your experience level and your kilometers are sure to be memorable. With three different levels of difficulty you’ll be sure to find something for you!

ABOUT US

Promoting trail running in the Tuzla area for more than 5 years. We are a fun group of trail runners of all abilities centered in Tuzla area. Come play with us at our races and training runs! In addition to our races the TUZLATRAIL is associated with a number of unofficial training runs.
 

MULTIMEDIA

During races and trail runs we usually take a lot of photos and videos of our lovely nature and our hard core runners. There are a huge collection of photos and videos taken in different weather conditions. It's hard to say what looks better. Sunshine, clouds, rain, snow, fog, moonlights ... they all look fantastic in trails.

© 2023 Tuzla Trail. All Rights Reserved.